Seznam alergenů

Informace o alergenech ve stravovacích provozech

Od 13.12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

Alergeny se rozumí potraviny uvedené v příloze II nařízen (EU) č. 1169/2011.

Podle metodického pokynu, musí být strávníkovi písemná informace o alergenech předána:

a) vyvěšením, umístěním na viditelném místě (seznam všech připravovaných pokrmů, spolu s informací o obsažených alergenech – písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech),

b) uvedením přímo v jídelníčku (na jídelním lístku),

c) předložením písemné informace na základě osobního vyžádání. Strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informaci o alergenech obdrží po dotázání se (např. viditelným textem: „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na vyžádání u obsluhy“ apod.).

d) při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet), musí být strávník o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku (např. prostřednictvím webových stránek) a informaci o obsažených alergenech musí mít k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu.

Způsob značení alergenů v naší jídelně:

Číslo alergenu, který daný pokrm obsahuje je uvedeno přímo v jídelním lístku.

V blízkosti jídelního lístku je vyvěšen SEZNAM ALERGENů. Seznam je také umístěn na stránkách školy.

Seznam alergenů